Recepty

Velikonoční pečivo je druh pečiva, připravovaný na Velikonoce. Obvykle se peče více druhů, nejčastěji sladkých, ale i slaných. Každý druh přitom nějak symbolicky souvisí s těmito svátky a s tradicemi, které se v tomto období konají.

Velikonoční pečivo má být upečené dozlatova, lesklé a pěkně kulaté - symbolizuje totiž jaro a slunce. Koledníci mají dle tradice dostat mimo velikonočních vajíček i ono sváteční pečivo.

Sladké velikonoční recepty

Jidáše

Jeden z nejznámějších druhů sladkého velikonočního pečiva má symbolizovat Jidášovu smrt oběšením. Vyrábí se z kynutého těsta, z něhož se vyválí tlusté válečky a ty se pak spletou do tvaru provazu. Toto pečivo se má podle tradice jíst na Zelený čtvrtek před východem slunce, nejlépe potřené medem - má tím být prospěšné našemu zdraví a chránit nás před uštknutím hada.

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme čerstvé a s medem.

Beránek

Další symbol Velikonoc je připravován z kynutého, piškotového či třeného těsta. Je plněn kandovaným ovocem, mandlemi atd. Těsto pečeme v k tomu určené formě, beránka poté bohatě pocukrujeme; kolem krku se mu obvykle uvazuje červená mašle. Beránek má symbolizovat Ježíše Krista a jeho oběť pro lid a spasení světa. Beránka bychom podle tradice měli upéci na Bílou sobotu a na Boží Hod ho nechat v kostele posvětit.

Do mísy dáme 2 vejce, žloutky, vanilkový a krupicový cukr, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný ze 4 bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku. Do formy poté vlijeme připravené těsto a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě teplého opatrně vyklopíme. Až beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka ozdobíme. Polevu necháme ztuhnout a kolem krku beránka můžeme uvázat mašli.

Piškotový beránek

Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citrónovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, rozetřeme do ní těsto a v středně vyhřáté troubě upečeme do růžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopíme a ozdobíme.

Mazanec

Klasický mazanec se připravuje ze stejného těsta, jako vánočka (tedy kynutého), ale není to podmínkou. Liší se tím, že se do něj přidává více vajec, aby byl výsledek lehčí. Dle tradice se peče na Bílou sobotu. Mazanec je u nás nejstarším doloženým velikonočním pečivem. Mimo hodování byl používán i jako rituální pokrm či dar. Má se vždy naříznout křížem - památka na Ježíšovu smrt na kříži.

Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěnou heru a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.Těsto necháme vykynout na teplém místě.Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

Tvarohový mazanec

Utřeme tuk s cukrem, přidáme měkký tvaroh a vejce, a smícháme s hladkou moukou, práškem do pečiva a špetkou soli. Dále přidáme 5 lžic mléka a lžičku rumu a zpracujeme. Pak přidáme rozinky a mandle, množství podle chuti. Z těsta vytvoříme 2 bochánky a pečeme je v troubě asi 45 minut.

Čokoládové velikonoční hnízdo

Oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem. Pak zlehka vmícháme žloutky s olejem a pak i obě mouky s kakaem. V kulaté formě pečeme 30 minut při 180°C. Hotový korpus vykrájíme do tvaru hnízda. Vyšlehanou smetanu zlehka smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nugetou, krémem promažeme hnízdo (lze prokapat i šťávou z kompotu či alkoholem) a necháme ztuhnout. Zbytkem krému potřeme povrch dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme žluté kačenky a vajíčka z marcipánu.

Linecká vajíčka

Všechny suroviny (kromě marmelády a želé) zpracujeme v těsto a uložíme na pár hodin do ledničky. Pak na pomoučeném vále těsto po částech rozvalíme na pláty silné asi 3 mm a z nich vykrajujeme tvary vajec. Do poloviny těchto "vajec" vykrájíme menšími vykrajovátky třeba srdíčka, kostičky, lístečky apod. Pak je v předehřáté troubě pečeme při 180°C asi 10 minut. Vychladké slepujeme marmeládou. Želé připravíme podle návodu na sáčku a ještě teplé lijeme po troškách do každého otvoru na vejcích.

Velikonoční koláče

Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. Výborné jsou s tvarohovou náplní. Náplň posypeme drobenkou, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220°C asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopečeme. Tvarohovou náplň připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku. Drobenku připravíme tak, že promícháme všechny přísady.

Velikonoční zajíček

Do mísy rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru, zalijeme asi 4 lžícemi vlažného mléka a necháme kynout. Vejce s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli ušleháme do krému, vmícháme mouku, ovesné vločky, máslo, mléko a vzešlý kvásek, vypracujeme hladké těšto, přikryjeme a necháme 15 minut kynout. Pak těsto vytvarujeme do podoby zajíčka, položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě jednou 15 minut kynout. Vykynutého zajíčka potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme na nejspodnější liště trouby předehřáté na 200°C asi 40 minut.

Velikonoční věnec

Připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžíce mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut. Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Věnec dáme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout. Pak potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C, až se těsto zapeče zmírníme teplotu na 175°C a dopečeme.

Baileys likér

Obě neotevřené konzervy salka dáme vařit na 2 hodiny do vody. Konzervy musí být celou dobu ponořené ve vodě. Cukr v salku zkaramelizuje. Uvařená salka necháme v plechovkách vychladnout. Salka si můžeme připravit den předem.Mezitím si z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku připravíme pudink, který za stálého míchání necháme vychladnout. Míchání je důležité, protože škraloup, který se může vytvořit, není žádoucí.Vlažný pudink důkladně smícháme s karamelovými salky, rumem a nakonec přidáme šlehačku.Baileys likér necháme minimálně 12 hodin uležet. Baileys podáváme vychlazený a s kostkou ledu.

Slané velikonoční recepty

Plecovník (též plecák)

Ne příliš známý druh slaného pečiva je připravován z chlebového těsta a uzené, uvařené plece. Výroba je jednoduchá - na vyválené chlebové těsto dáme uzené, zformujeme do bochníku a upečeme.Tento pokrm má svůj původ ve Slezsku.

Do mísy vsypeme mouku a vzešlý kvásek (z droždí, mléka a cukru). Přidáme žloutky, tuk, sůl a postupně zaděláváme s uzeným vývarem. Těsto musí být hustější a vypracované tak, aby se lesklo, nelepilo a vytvářelo bubliny. Necháme vykynout a vytváříme oválky, do kterých zavineme uzené maso nebo klobásy. Klademe na plech na pečicí papír a před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

Šoldry (též muřiny)

Opět poměrně neznámý pečený pokrm. Šoldry jsou připravovány z kynutého pšeničného těsta, které se plní uzeným masem, vejcem nebo klobásou.

Uzené maso uvaříme, vykostíme a necháme vychladnout. Z ostatních přísad zaděláme tuhé těsto, které dobře propracujeme a necháme vykynout. Pak těsto vyválíme do obdélníku, pečlivě do něj zavineme maso, osolíme a dáme znovu vykynout. Šoldru potřeme žloutkem a v troubě upečeme do červena.

Plněná papriková vejce

Uvařená vejce natvrdo oloupeme a podélně rozkrojíme. Žloutky utřeme s máslem a sýrem, přidáme nadrobno nasekanou kapii a dochutíme paprikou a solí. Lžičkou pak tuto směs naneseme do rozkrojených bílků.

Vaječná pomazánka

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. V hrnku rozmícháme vejce, mírně je osolíme, uděláme tuhá míchaná vajíčka a necháme vychladnout. Smícháme je s ostatními přísadami.

Sýrová roláda

Máslo vyšleháme, přimícháme najemno nakrájenou šunku, nadrobno nasekaná vejce, hořčici, na kostky nakrájenou kapii, nasekanou petrželku a pepř. Plátky sýra rozložíme na alobal tak, aby sa mírně překrývaly, čímž vznikne plocha velikosti asi 30x30 cm. Na plochu ze sýra navrstvíme připravenou náplň a pomocí alobalu svineme do rolády. Roládu zabalíme do alobalu a necháme několik hodin v ledničce uležet.